Ullas blog

måndag 11 november 2019

Upplopp med anledning av pengar

Jag fortsätter att reflektera över Apostlagärningarnas texter utifrån   "Till jorden yttersta gräns -Apostlagärningarna runt på 88 dagar", kapitel 19:21-40

Paulus börjar planera för sin slutfas av sin gärning. Han tänkte fara via Makedonien och Achaia till Jerusalem och sen till Rom. Men det blev så att hans medhjälpare for iväg men av någon anledning blev han, mot sin plan kvar själv.

Då hände ett allvarligt upplopp. Det gör så ofta när det är med pengar i bilden. Och pengar var nu med i bilden för hela Efesos välstånd byggde på att man gjorde bilder av Artemis tempel, den gudinna som var Mindre Asiens storhet. Och nu hade Paulus varit där och predikat att Gud är den ende Guden. Förtjänsten och hela välståndet vart nu i riskzonen.

Kaos är det minsta man kan säga om det som bröt ut. Paulus ville tala på teatern men man hindrade honom, för där var det kaos.

Mitt i allt kaos var det stadens sekreterare som kunde lugna folkmassan. Man vet inte riktigt varför han lyckades med det. Han fungerade som en slags medlare och hänvisade till den lagliga folkförsamlingen om man ville föra frågan vidare. På detta sätt lyckades han få folkmassan att skingras.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida