Ullas blog

tisdag 8 oktober 2019

Den vita duken.

Jag fortsätter att reflektera över Apostlagärningarnas texter utifrån   "Till jorden yttersta gräns -Apostlagärningarna runt på 88 dagar", kapitel 10:1-23

I denna text utspelar sig 2 scener samtidigt, en i Caesarea och en i Joppe. Låt oss börja i Caesarea. Där är det en from man vid namn Cornelius. Han är inte jude. Det framgår tydligt. Men han är "gudfruktig", dvs han praktiserade den judiska tron, utan att vara jude.

Nu griper Gud in i den lunkande vardagen med en av sina övernaturliga armar. Det kommer en ängel. Han bekräftar Cornelius liv, att det är gott. Och sen vill han något mer. Ängeln vill öppna vägen för Cornelius från den praktiserande judetro, som han höll på med till en levande Kristustro. Och det skulle ske via Petrus, som just nu befann sig i en närliggande stad.

Den andra scenen utspelar sig i Joppe. Det är Petrus, som vid middagstid går upp på ett tak för att be. Då blir han hungrig. Känner du igen dig? När man ska be, kan man bli både hungrig och törstig och plötsligt få en massa andra tankar i huvudet. Men där möter Gud honom mitt i hungern och försöket till bön. 

Det var som att gå på bio. Han får se en stor vit duk, som sänks ner från himlen. På den är det en massa djur av olika slag, "rena och orena". Hungrig var han ju, så han måste tänkt att detta var en frestelse. Någon sa, "slakta och ät".  Men vem kunde det vara. Petrus tanke var ju att det var en frestelse, för i judendomen var ju detta en synd. Då hör han en röst, som säger att det Gud förklarat för rent, ska inte Petrus förklara för orent. Det var en lite tjatig bio, för samma film kom 3 gånger. 

Kvar stod Petrus förvirrad och grubblade. Det skulle varit lite roligt att se hon stå där och grubbla. Han brukade ju annars vara ganska spontan, den typen. 

Nu krokar dom 2 scenerna i varann, den i Caesarea och den i Joppe. Och här föds kristendomen kan man nog säga. Här uppstår kallelsen till Petrus att gå till icke-judar. Kvar på näthinnan är den 3 gånger upprepade biofilmen. Och mitt i alltihopa bjuder han in gästerna från Caesarea att sova över. Där sluta dagens text.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida